Home » 8 tips om je eiken vloer te onderhouden

8 tips om je eiken vloer te onderhouden

Heb jij een eiken vloer? Dan is het erg belangrijk om deze te onderhouden. Wanneer je dit niet doet, kan de vloer snel een minder mooie uitstraling krijgen waardoor ook de look van de ruimte verandert. In dit artikel geven we je 8 tips om je eigen vloer op de juiste manier te onderhouden én mooi te houden.

1. Een deurmat is een must

Schaf een goede deurmat aan waarmee je de inloop van vuil kunt voorkomen. Hoe meer vuil er binnen komt, hoe groter de kans dat de vloer beschadigd wordt.

2. Veeg of stofzuig je vloer dagelijks

Ook deze tip heeft met het voorkomen van beschadigingen aan de vloer te maken. Het is namelijk een must om (bijna) dagelijks de houten vloer te vegen of stofzuigen. Kleine steentjes en zand kunnen de vloer schuren en zorgen al snel voor krassen. Deze krasjes zijn achteraf moeilijk te verwijderen. Let op: stofzuig de vloer met de borstels naar beneden zodat de stofzuigerpoot geen krasjes achterlaat.

3. Geen scherpe voorwerpen

Pas op met scherpe voorwerpen zoals hoge hakken, deze kunnen namelijk de vloer beschadigen. Wil je dat je vloer heel lang mooi blijft? Dan kun je het best geen schoenen dragen thuis.

 

  1. Let op vocht

Vocht is een grote vijand van jouw houten vloer. Dit geldt vooral voor massief houten vloeren. Komt er toch vocht terecht op je vloer? Verwijder het dan zo snel mogelijk. Het kan zo zijn dat er ondertussen een donkere vlek is ontstaan. Deze verdwijnt, afhankelijk van het type vocht, na verloop van tijd.

 

  1. Viltjes zijn de uitkomst

Misschien voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk om viltjes onder de stoelpoten en tafelpoten te plaatsen. Tip: koop viltjes in de kleur van de stoel- en tafelpoten zodat ze nog minder opvallen.

 

  1. Gebruik de juiste schoonmaakproducten

Gebruik nooit schoonmaakmiddel, bleek of andere middelen voor het schoonmaken van je vloer!

Gebruik alleen de schoonmaakproducten die speciaal voor jouw eiken vloer zijn ontwikkeld. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de olie- of laklaag van de vloer wordt beschadigd. Afhankelijk van de afwerking van de vloer is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd de vloer te laten waxen of lakken.

 

  1. Belangrijk: de luchtvochtigheid in huis

Je denkt er misschien niet direct aan, maar de luchtvochtigheid in je huis is erg belangrijk voor je eiken vloer. Is de luchtvochtigheid te laag? Dan kan de vloer krimpen waardoor er kieren ontstaan. Bij een te hoge luchtvochtigheid is de kans op bollingen groter, omdat de vloer uitzet. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 65%.

 

  1. Wacht bij problemen niet te lang

Heb je ondanks het rekening houden met de bovenstaande tips toch problemen met je vloer? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van een expert, zodat grote schade voorkomen kan worden.