Sluiting van de kolencentrales heeft een Kamermeerderheid

De plannen zijn vrij bekend. Grote getallen aan kolencentrales zullen worden gesloten in Nederland. D66 heeft de oproep in gevoerd en eind november werd er met een Kamermeerderheid vóór gestemd. Op deze manier heeft Nederland nog een kleine hoop om zijn eigen energiedoelstellingen te halen. Toch zal er een groot kostenplaatje aan zitten. Niet alleen gooi je waarde weg van de nieuwe kolencentrales die nog lang niet afgeschreven zijn ook de verwachte winst over die tijd vergoed worden. De bouw van de drie nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte koste bij elkaar zo rond de 6 miljard euro, daarnaast wilt Eon zeker 1,6 miljard euro claimen aangezien de verwachte opbrengst over 40 jaar tussen de 50 en 100 miljoen euro was geweest die hij nu misloopt. Hij geeft aan dat het een ondoordachte keuze is van de overheid. De nieuwe kolencentrales zijn relatief schoon, aangezien er veel Biomassa bij wordt gestookt. De nieuwste technieken zijn toegepast op deze centrales. Hij begrijpt ook wel dat de oude kolencentrales worden gesloten. Er wordt ook een groot deel van de opgedane kennis en ervaring, waar Nederland in voorloopt, weggegooid in de kolenindustrie.

Milieu is een drogreden

Als Nederland de kolencentrales sluit, zal dat de energiemarkt en het milieu niet veel veranderen. De vraag naar energie groeit elk jaar en we produceren niet genoeg met duurzame projecten om aan de vraag te voldoen. Dit wil de overheid opvangen door de oude gascentrales (die gesloten werden omdat de kolencentrales wel winstgevend waren) weer te activeren. Dit gaat betekenen dat de stroom per kWh weer stukken duurder gaat worden. Maar denk je dat de energieboeren deze energie gaan afkopen? Die gaan liever in het buitenland goedkopere stroom afkopen en laten dit in Nederland binnen. Zo komen wij weer met een energie overschot te zitten en zullen de gascentrales weer sluiten. Terwijl in het buitenland de kolencentrales lekker branden om aan onze vraag te voldoen. De natuur schiet er niets mee op, maar volgens de cijfertjes zal Nederland het wat beter doen en ‘druk met het milieu bezig’.

De claims zullen binnenrollen

Zodra EON de claim legt en krijgt, gaan de Franse GDF Suez natuurlijk ook een zelfde claim neerleggen. Zo ben je nog eens minimaal 1,5 miljard kwijt. Daarna zal Essent ook volgen, die een nog duurdere kolencentrale had staan. Er zal een groot prijskaartje aan deze sluitingen liggen. De burger zal dit moeten gaan betalen.