Home » De gietvloer en het aanleggen van elektra

De gietvloer en het aanleggen van elektra

Een mooie gietvloer is een bijzondere aanwinst in huis. Je kan kiezen uit veel kleuren, het vereist weinig onderhoud en heeft een zeer lange levensduur. Maar een gietvloer storten vergt wel een aantal voorbereidingen, bijvoorbeeld voor het verwerken van de elektra in de gietvloer.

 

Komen de kabelgoten in de gietvloer zelf, dan moet er een dikkere gietlaag komen dan als je alle elektra later aanlegt en dus sleuven moet gaan frezen. Huur hiervoor een elektrische sleuvenfrees. Deze slijpt twee rechte sneden naast elkaar in de gietvloer waardoor het eenvoudig is om het tussenliggende materiaal er uit te tikken en de elektra te leggen.

 

Maak allereerst een goed werkplan waarin de positie van eventuele stopcontacten, schakelaars en de loop van alle kabelgoten goed zijn ingetekend. Hou daarbij rekening met het eventueel plaatsen van vloerverwarming en zorg hierbij dat je zo min mogelijk bochten maakt. Is veel bochtenwerk onvermijdbaar? Haal dan zoveel mogelijk onderdelen uit elkaar om ze na het doortrekken van de leidingen weer in elkaar te zetten. Vraag hierbij eventueel het deskundige advies van een elektricien.

 

Het is van groot belang dat je de juiste keuze maakt hoe de kabelgoten komen te liggen. Na het storten van je vloer is een wijziging vrijwel niet meer uit te voeren, je zal daarvoor moeten breken. Overweeg eventueel om een professionele elektricien in te schakelen die de kennis in huis heeft om alles veilig te installeren. Laat hem de door jezelf aangelegde elektra in ieder geval controleren. Je verzekeraar kan namelijk besluiten om schade niet uit te keren als de aanleg niet gedaan is door een erkend elektricien.

 

Je hebt gekozen voor een vloer waar je jaren plezier van wilt hebben. Zorg er daarom voor dat de vloer en de onderliggende elektra in één keer goed worden geïnstalleerd. Het bespaart je veel werk!