Home » Wat is de beste oplossing voor een gezond CO2 beleid?

Wat is de beste oplossing voor een gezond CO2 beleid?

CO2 belasting, iedereen wil dat het ingevoerd wordt. Behalve misschien dan de steenkoolcentrales. Op 19 oktober in 2015 was er een discussie avond op het DSE (Duurzame en Solidaire Economie). Daar kwam Professor Klaas van Egmond ook langs en stond aan de kant van de CO2 belasting. Door deze belasting te verhogen naar een reëel bedrag in plaats van het schijntje dat het nu is. Zelfs de grote jongens uit Amerika zouden het hier mee eens zijn. Het zou de enige manier zijn om de bedrijven de stimulans te geven om eindelijk naar een duurzamere vorm van energie over te stappen. Het stimuleert bedrijven om slim met hun eigen energie om te gaan en te besparen, of om zelf te investeren in alternatieve energiebronnen.

Internationale aanpak

Om alles eerlijk te houden in de concurrentie en Nederlandse bedrijven niet in een slechtere positie te brengen op internationaal vlak, moet de CO2 belasting wel doorgevoerd worden op dezelfde manier in andere landen. Doe je dit niet veroordeel je Nederlandse transport bedrijven en energiecentrales. Wanneer die de prijs moeten verhogen wordt al snel vanuit het buitenland naar andere opties gezocht. Maar ja, in Europa is ieder land nog steeds baas over zijn eigen belastingen en zal dat ook altijd blijven. Op het moment is de prijs 6 euro per ton uitstoot. Maar de EU stelt voor om dit te verhogen naar 20 euro per ton. Toch wordt in Nederland gepleit om dit zelfs naar 50 euro of zelfs 100 euro per ton uitstoot te verhogen. Dan pas worden bedrijven echt bewust gemaakt van de belangen van een gezond energiebeleid.

Rustig aan en eerst goed kijken wie de dupe is

Als je naar de prijzen kijkt en vergelijkt dan zie je dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt hoe hoog je de prijzen ook gooit. Wat het probleem is, is dat de grootste vervuilers allemaal vrijstellingen hebben. Als die vrijstellingen ingetrokken worden dan pas kunnen er grote verschillen gemaakt worden. Mocht je alle vrijstellingen intrekken, raak je misschien wel weer andere bedrijfjes die die last absoluut niet kunnen dragen. Vandaar dat eerst goed gekeken en onderzocht moet worden welke maatregelen echt effectief en eerlijk zijn.