Home » SLOTENMAKERSGESCHIEDENIS – BEKNOPTE EVOLUTIE VAN HET VAK VAN SLOTENMAKER

SLOTENMAKERSGESCHIEDENIS – BEKNOPTE EVOLUTIE VAN HET VAK VAN SLOTENMAKER

Sloten zijn er om kamers, kasten, gebouwen en bepaalde opslagfaciliteiten te beveiligen. De meeste sloten kunnen worden geopend met een sleutel maar bij sommige sloten is er daarvoor een specifieke combinatie of code voor nodig. De oorspronkelijke slotenmakers waren bedreven in zowel de kunst van het maken als in het breken van sloten. De slotenmaker kan gezien worden als een van de eerste veiligheidsconsultants en de loper was het eerste stuk gereedschap om die veiligheid te omzeilen. Daar de meeste van de mensen die sloten konden open ook smid waren, kwamen ze in het Engels bekend te staan als ‘lockmiths’, ofwel slotensmid. Tegenwoordig beschikken slotenmakers over allerlei soorten geavanceerd gereedschap dat een gigantische technologische ontwikkeling heeft doorgemaakt en daardoor kan het raar zijn om naar een elektronische veiligheidsconsultant als slotenmaker te refereren, maar er bestaat geen andere technische term voor. Onze moderne slotenmakers bieden diensten aan voor elektronische sloten en die variëren van het openen van sloten op voertuigen die voorzien zijn van transponders tot persoonlijke eigendommen zoals huizen, kluizen en ga zo maar door. Slotenmaker diensten zijn echter niet beperkt tot het enkel installeren van verschillende soorten veiligheidsmaatregelen. Een goede slotenmaker weet een inschatting te maken van het veiligheidsrisico van het te beveiligen object aan de hand van locatie, toegangsrechten enzovoorts en stelt daarop gebaseerd een aantal veiligheidsmaatregelen voor.

 

Het materiaal dat hij gebruikt bestaat uit een groot aantal arsenaal aan veiligheidsmaatregelen, afhankelijk van het gewenste veiligheidsniveau. Uiteraard zijn er tijden wanneer een object geen verschillende veiligheidslagen nodig heeft omdat elke schil, zoals bijvoorbeeld high-tech toegangssystemen extra kosten. Slotenmakers kunnen vanuit hun eigen pand werken of vanuit hun bedrijfswagen, ze kunnen ingehuurd worden door een beveiligingsbedrijf or door forensische onderzoekers. Een slotenmaker kan er ook voor kiezen zich te specialiseren in een bepaald soort dienst zoals veiligheidsmonteur, beveiligingsadviseur, enzovoorts. Verschillende specialisaties vragen verschillende soorten vaardigheden en leiden tot verschillende niches. Meestal is een certificering via de fabrikant of slotenmakersvereniging breder geaccepteerd dan een opleidingscertificaat. Sommige slotenmakers misbruiken de term meester slotenmaker, terwijl ze enkel over wat opleidingscertificaten beschikken. Landen hebben verschillende vereisten om zich te kunnen kwalificeren als Meester Slotenmaker.

 

Wie wel goed bekendstaat onder alle slotenmakers in Utrecht, alsmede in andere gebieden, is iemand die gedreven is, de vaardigheden, kennis, tijd en mogelijkheden bezit om hoe dan ook een slot open te breken. Daarom ook worden er altijd extra maatregelen door slotenmakers getroffen die als afschrikking werken voor mensen die kwaad in de zin hebben. Moderne sloten bieden een hoge mate van veiligheid voor gebouwen, documenten, mensen, persoonlijke eigendommen en andere waardevolle of belangrijke objecten.