Een natuurstenen vloer onderhouden: dit zijn de opties

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 12:12

Hoewel er niks mis is met mooi tapijt of laminaat, is een natuurstenen vloer voor veel mensen toch wel de ultieme vloer. Natuursteen is geliefd door de natuurlijke en chique uitstraling. Het geeft je woning een bijzondere look en past in vrijwel elk interieurtype. Een eenvoudige tapijtvloer hoef je enkel af en toe te stofzuigen, en klaar is kees. Bij natuursteen ligt dit iets anders. Om de kwaliteiten te behouden is het belangrijk om het goed te onderhouden. In sommige gevallen kun je dit zelf, maar voor meer specialistisch onderhoud is een bedrijf als Floorcare aan te raden. Zij kunnen werkzaamheden uitvoeren met speciale apparatuur die niet te realiseren zijn met gewone huis-tuin-en-keuken middeltjes.

Bij het onderhouden van een natuurstenen vloer kun je aan het volgende denken:

  • Schoonmaken
  • Impregneren
  • Kristalliseren
  • Polijsten
  • Repareren

We lichten elke behandeling toe zodat je precies weet hoe je jouw natuurstenen vloer in top conditie kunt brengen en houden.

Natuursteen schoonmaken

De basis van vrijwel elk onderhoud is schoonmaken. Dit is voor een natuurstenen vloer niet anders. De meeste natuursteen soorten zijn licht poreus, en zullen dan ook vuil opnemen. Door er regelmatig een doek langs te halen verwijder je dit vuil en voorkom je verkleuring door viezigheid. Soms is het vuil al te diep in het natuursteen getrokken om met een eenvoudig sopje te verwijderen. Dergelijke vlekken kun je door een professional laten verwijderen door middel van speciale diepte reiniging. Ga hier niet zelf mee experimenteren, want dit kan de vlek juist verergeren.

Natuursteen impregneren

Idealiter voorkom je ingetrokken vlekken. Hierdoor is het aan te raden om jouw natuurstenen vloer te impregneren. Hierbij wordt een speciale afstotende laag aangebracht op het natuursteen, die voorkomt dat vet en vocht in de oppervlakte trekt. Door een vloer eens in de zoveel tijd op deze manier te behandelen voorkom je vieze en doffe vlekken op plekken waar het natuursteen veel belopen wordt.

Natuursteen kristalliseren

Als er veel over het natuursteen gelopen wordt of misschien zelfs gereden met bijvoorbeeld een rolstoel, is niet allen vuil een gevaar. Het natuursteen kan hierdoor ook gaan slijten. kristalliseren kan dit voorkomen. Bij dit chemische proces wordt de dichtheid van het natuursteen vergroot. Hierdoor wordt het in feiten harder gemaakt, wat slijtage voorkomt. Dit kan dus verstandig zijn om te laten uitvoeren wanneer jouw vloer van natuursteen intensief wordt gebruikt.

Natuursteen polijsten

Mocht je mooie marmeren of granieten vloer al dof ogen door het vele gebruik? Dan kun je jouw vloer laten polijsten. Door natuursteen te polijsten wordt het oppervlakte weer glad gemaakt, en verdwijnen kleine krasjes en oneffenheden. Zo krijg je de glans en natuurlijke kleur weer helemaal terug, en oogt de vloer weer als nieuw. Schrijf een wat dof ogende natuurstenen vloer dus niet gelijk af. Polijsten kan wonderen doen.

Natuursteen repareren

Los van lichte gebruikssporen kan natuursteen natuurlijk ook beschadigen. Vroeg of later valt er een hard voorwerp op de vloer en resulteert dat in een flinke pit. Een dergelijk gat valt niet weg te polijsten, en moet worden gerepareerd. Dit kan worden uitgevoerd door het gat op te vullen met speciale vulmiddelen in exact dezelfde kleur als het natuursteen zelf. Van licht travertin tot donker marmer. Natuurlijk baal je als je natuursteen beschadigt, maar gelukkig is het in de meeste gevallen prima op te lossen door een professional.

Voor meer tips omtrent interieur en onderhoud kijk je op Debouwpauw.nl. Succes met het uitvoeren van de tips en hopelijk geniet je nog jaren van een mooie natuurstenen vloer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.